CRISPR TEXNOLOGIYASI ORQALI O'ZGARTIRILGAN BACILLUS MEGATERIUM BAKTERIYASINI KARTOSHKADA PGPR SIFATIDA QO'LLANILISHI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15321699 - Rajabboyeva , X.T; Mamatkulova, F.U; Murodova , S.S (International scientific and practical conference, 2025)
Kartoshka (Solanum tuberosum) dunyoda eng keng tarqalgan va muhim oziq-ovqat ekinlaridan biridir. U nafaqat odamlar uchun oziq-ovqat manbai, balki turli sanoat tarmoqlari uchun ham ahamiyatlidir. Shunday bo‘lsa-da, kartoshka ekinlari o‘simliklar kasalliklari, zararkunandalar va iqlim o‘zgarishlari kabi bir qator tahdidlarga duch keladi. Bularning oldini olish va hosilni oshirish uchun yangi biologik texnologiyalar, xususan, gen tahriri texnologiyalari, masalan, CRISPR-Cas9 qo‘llanilmoqda.