CYNARA SCOLYMUS L. O'SIMLIGINING BIOTEXNOLOGIK POTENSIYALI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15321795 - Jamoatova , F. (International scientific and practical conference, 2025)
Cynara scolymus, ya‘ni artishok, asosan O‘rta yer dengizi mintaqasida tarqalgan va oziq-ovqat, tibbiyot va sanoat sohalarida keng qo‘llaniladigan o‘simliklardan biridir. U biologik faol moddalar, shu jumladan antioksidantlar va vitaminlar bilan boy bo‘lib, sog‘liqni saqlash sohasida muhim ahamiyatga ega. Shu bilan birga, uning biotexnologik potentsiali hali ham yaxshi o‘rganilmagan. Ushbu tezisda Cynara scolymus L o‘simligining biotexnologik potentsiali va uning turli sohalarda qo‘llanilishi haqida mavjud adabiyotlar tahlil qilindi.