KIMYOVIY OGʻITLAR NING TUPROQ MIKROFLORASIGA TA'SIRI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15323166 - Urdushova , G.V; Mamatkulova , I.E (International scientific and practical conference, 2025)
Zamonaviy qishloq xoʻjaligida kimyoviy pestitsidlar qishloq xo'jaligi dalalarida hosildorlikni oshirish uchun tez-tez ishlatiladi. Hasharotlar zararkunandalariga qarshi kurashishdan tashqari, bu insektitsidlar foydali tuproq mikrobial jamoalarining faolligi va populyatsiyasiga ham ta'sir qiladi. Kimyoviy pestitsidlar tuproq mikroblarining faoliyatini buzadi va shuning uchun tuprоqning ozuqaviy sifatiga ta'sir qilishi mumkin. Bu jiddiy ekologik oqibatlarga olib keladi.