SIFATLI OZIQ-OVQAT MAHSULOTLARI TAYYORLASHDA MIKROORGANIZMLAR: https://doi.org/10.5281/zenodo.15352377 - Asqarjonov , K.A; Allayorov , L.K. (International scientific and practical conference, 2025)
Qadim zamonlardan beri insoniyat mikroorganizmlardan sut mahsulotlari, non, sirka, vino va pivo kabi turli xil oziq-ovqat mahsulotlarini, shuningdek fermentlangan dengiz mahsulotlari, go’sht va sabzavotlarni ishlab chiqarish uchun foydalangan. Oziq-ovqat mahsulotlarini qayta ishlash sanoatida mikroblarning ko’plab foydalari mavjud bo’lib, ular oziq-ovqat sifati va miqdoriga kuchli ta’sir ko’rsatadi. So’nggi paytlarda oziq-ovqat mahsulotlarini qayta ishlashning mikrobial yondashuvlari oziq-ovqat mahsulotlarini saqlashning samarali usuli va hayotiy oziq moddalarning yaxshi manbai sifatida global e’tiborni tortdi. Oziq-ovqat mahsulotlarining mikrobial ifloslanishi odatda dala va qayta ishlash zavodi o’rtasida yoki qayta ishlash, saqlash, tashish va tarqatish paytida yoki iste’mol qilishdan oldin sodir bo’ladi. Binobarin, mikroorganizmlar oziq-ovqat ishlab chiqarish, oziq-ovqat sifatini saqlash va oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashda juda muhim elementlar sifatida qaralmoqda. Ushbu maqolada biz mikroorganizmlarning foydali rollariga, mikroorganizmlarning oziq-ovqat sanoatida qo’llanilishiga va mikrobial ifloslanish xavfiga e’tibor qaratamiz.