QISHLOQ XO'JALIK PARRANDALARINING GO'SHT, TUXUM MAHSULDORLIGI VA AHAMIYATI : https://doi.org/10.5281/zenodo.15359622 - Sarsenbaev, Q.; Xojambergenov, K. (International scientific and practical conference, 2025)
Xozirgi kunga kelib seleksiya yutuqlaridan foydalanib tovuqlarning ko‘p sonli zotlari, krosslari va liniyalari, duragaylari, shuningdek, axoli xonadonlari uchun mos parrandalarni yaratildi. Taxminlarga ko‘ra, dunyoda ularning 700 dan ortiq zotlari va duragaylari mavjud. Parrandalarning katta qismi Yevropa mintaqasida keng tarqalgan, ularning 32 tovuq zoti yo‘qolib ketgan deb taxmin qilinadi. Ayni davrda dunyo bo‘yicha tovuqlarning 286 dan ortiq zotlari yo‘q bo‘lib ketish arafasida. Sobiq ittifoqda mamlakatlari xududlarida xam 100 ga yaqin mahalliy va seleksiya tovuq zotlari mavjud bo‘lib, ayni davrda ularning ba’zilari yo‘qolib ketgan.