VETERINARIYA TIBBIYOTIDA ITLARNI STERILIZATSIYA QILISHDA QORIN SOHASIDA MAHALLIY ANESTEZIYANING ROLI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15359906 - Yesboganova, M.M.; Omirzakov, G.Sh. (International scientific and practical conference, 2025)
Mazkur maqolada itlarni sterilizatsiya qilishda qorin sohasiga qo‘llaniladigan mahalliy anesteziyaning samaradorligi va klinik afzalliklari adabiyotlar tahlili asosida o‘rganiladi. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, infiltratsion anesteziya tez va qisqa muddatli og‘riqsizlantirishni ta’minlasa, mintaqaviy nerv blokadalari uzoq davom etuvchi analgeziya uchun qulay hisoblanadi. Lidokain, bupivakain, ropivakain va ularning kombinatsiyalari, shuningdek opioidlar va alfa-2 agonistlar bilan birgalikda qo‘llash usullari tahlil qilinadi.Zamonaviy preparatlar, jumladan bupivakain lipozoma bilan qoplangan suspenziya, 72 soatgacha samarali og‘riqsizlantirishni ta’minlaydi. Mahalliy anesteziya umumiy behushlik ehtiyojini kamaytirib, postoperativ og‘riqni yengillashtiradi va hayvonlarning tiklanish jarayonini tezlashtiradi. Shuningdek, tizimli anestetiklarga bo‘lgan ehtiyojning kamayishi bilan bog‘liq nojo‘ya ta’sirlar ham sezilarli darajada kamayadi. Mahalliy anesteziya veterinariya amaliyotida xavfsizlik va samaradorlikni oshirishda muhim rol o‘ynaydi.