SIGIRLARDA MASTIT KASSALLIGI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15359947 - Matekova, T.A.; Amirova, L.T. (International scientific and practical conference, 2025)
Ushbu maqolada sigirlarni mastit kasalligi haqida batafsil ma'lumot berilgan. Mastit — sut bezlarining yallig‘lanishi bo‘lib, bakterial infektsiyalar, sog‘liqni saqlash sharoitlari va jarohatlar sababli yuzaga kelishi mumkin. Kasallik belgilari, tashxis usullari, davolash va oldini olish choralariga e'tibor qaratilgan. Maqola sigirlarning salomatligini yaxshilash va sut ishlab chiqarishni oshirish maqsadida mastitni samarali ravishda boshqarish uchun zarur bo‘lgan tavsiyalarni o‘z ichiga oladi. Bundan tashqari, maqolada kasalliklarning patogenezi, ya'ni organizmga ta'sir qiluvchi mexanizmlar, shuningdek, infektsiyaning tarqalish yo‘llari va xavf guruhlari haqida ma'lumotlar keltirilgan. Ushbu kasalliklarning qoramollar sog'lig'iga salbiy ta'siri, ularning ishlash va o‘sish darajasiga salbiy ta'sir ko‘rsatishi mumkin. Davolash usullari sifatida zamonaviy farmatsevtik vositalar, antibiotiklar va antifungal preparatlar haqida ma'lumotlar taqdim etilgan.Shu bilan birga, maqola kasalliklarni oldini olish uchun o‘tkazilgan tadqiqotlar va amaliy choralarni o‘z ichiga oladi. Kasalliklarni oldini olishda sanitariya-gigiena qoidalariga rioya qilish, davolashning profilaktik usullarini tatbiq etish, hayvonlarning umumiy salomatligi va ularning parvarishiga e'tibor berish juda muhim ekanligi ko‘rsatilgan.Bundan tashqari, maqolada ushbu kasalliklar bilan bog'liq ijtimoiy va iqtisodiy muammolar ham tahlil qilinib, chorvachilikda bu turdagi kasalliklarni minimallashtirish uchun qanday innovatsion yondashuvlar va ilg‘or metodlar qo‘llanilishi mumkinligi muhokama qilingan.