IYTLERDI SEDACIYA HÁM JERGILIKLI AWIRSIZLANDIRIW JÁRDEMINDE KASTRACIYA QILIWDIŃ QÁWIPSIZLIGI HÁM NÁTIYJELILIGI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15360123 - Omirzakov, G.Sh.; Yesboganova, M.M. (International scientific and practical conference, 2025)
Bul izertlew iytlerdi tek ǵana sedataciya hám jergilikli awırıwsızlandırıw járdeminde qáwipsiz hám awırıwsız kastraciyalaw múmkin ekenligin anıqlawǵa qaratılǵan. Izertlew dawamında 12 erkek iytke bulshıq et arasına ksilazin (1 mg/kg) hám ketamin (1 mg/kg) jiberilip, sedataciya etildi. Keyin máyek hám kesim aymaǵına 2% lidokain (6 mg/kg) natriy bikarbonat penen tamponlanǵan halda qollanıldı. Operaciya dawamında júrek urıwı hám dem alıw tezliginiń tómenlewi baqlandı, biraq awırıw belgileri anıqlanbadı. 4-5 kún ótip hesh qanday awır asqınıwlar anıqlanbaǵan. Nátiyjeler bul qatnas tek ǵana awırıwsız hám nátiyjeli emes, al ekonomikalıq jaqtan da maqul ekenligin kórsetti. Ol veterinariya ámeliyatında, ásirese, ǵalaba kastratsiya baǵdarlamalarında hám anesteziya quralları sheklengen sharayatlarda qollanılıwı múmkin.