QORAQALPOG'ISTON RESPUBLIKASI TUMANLARIDA HAYVONLAR ORASIDA QUTUGISh KASALIGI MONITORINGGI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15362473 - Salimov, X.S.; Zubaydov, F.F. (International scientific and practical conference, 2025)
Quturush kasalligi - o‘ta xavfli o‘tkir o‘tuvchi virus kasalligi bo‘lib, asab tizimining og‘ir jarahatlanishi bilan xarakterlanadi oqibati albatta o‘lim bilan yakunlanadi. Odam, hamma turdagi sut emizuvchi issiq qonli hayvonlar bu kasallik bilan kasallanadi. Kasallikni Rabdoviridae oilasi va Lissavirus avlodiga mansub filtrlanuvchi neyrotrop (nerv xujayralarida yashovchi) virus keltirib chiqaradi. Virus kasal hayvonning bosh miyasida ko‘payadi va so‘lagi orqali tashqi muhitga chiqadi.