IDENTIFIKATSIYA TEXNOLOGIYALARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15362617 - Nasirov, B.D.; Seyilxanov, A.J.; Rakmanbergenov , H.J. (International scientific and practical conference, 2025)
Mazkur maqolada avtomatik identifikatsiya texnologiyalarining ajralmas qismi sifatida hozirda keng qo‘llanilib kelayotgan Radiochastotani identifikatsiyalash vositalarida (RFID - Radio Frequency Identification Device) ishlab chiquvchilar shtrix kodini identifikatsiyalashning barcha afzalliklarini ishlab chiqishga harakat qilishdi va deyarli barcha kamchiliklar va cheklovlarni engib o‘tishdi texnologiyasining rivojlanish asoslari va uning ishlash tamoyili haqida axborotlar yoritib o‘tilgan. Shuningdek, ushbu texnologiyaning turlari va boshqa identifikatsiyalash texnologiyalaridan farqli jihatlari jadvallar asosida tahlil qilingan.So‘nggi o‘n yillikda elektron identifikatsiya yo‘nalishi jadal rivojlanmoqda, bunda ma’lumotlar insonning minimal ishtiroki bilan to‘planadi. Buning sababi shundaki, operator, masalan, kompyuter klaviaturasidan ma’lumotlarni kiritishda xato qilishi mumkin. Avtomatik identifikatsiyalash texnologiyalari real vaqtda obyektlarni aniq tanib olish zarur bo‘lgan kompyuter tizimlari va boshqaruv tizimlarining talablariga to‘liq javob beradi. Keling, asosiy texnologiyalarni qisqacha ko‘rib chiqaylik. E'tibor bering, amalda ular ko‘pincha turli xil kombinatsiyalarda qo‘llaniladi.[1]