TOSHKENT BOTANIKA BOG'IGA PIYOZLI GEOFITLARNING INTRODUKSIYASI VA ULARNING ZAMONAVIY HOLATI: https://doi.org/10.5281/zenodo.17243427 - Abdullayev , Davlatali (International scientific and practical conference, 2025)
Piyozli geofitlarga Alliaceae, Amaryllidaceae, Liliaceae, Iridaceae kabi oilalarga mansub o‘simliklar guruhiga kiradi. Ular piyoz, ildizpoya yoki tuganak yordamida ko‘payadi va noqulay fasllarda tinim davriga ega bo‘lib, vegetatsiya davrida tez rivojlanishi bilan ajralib turadi. Dunyo florasida piyozli geofitlarning xilma-xilligi juda boy bo‘lib, ularning bir qismi dekorativ, oziq-ovqat, dori-darmon va efir moyi manbai sifatida katta ahamiyat kasb etadi. O‘zbekistonda piyozli geofitlarning ko‘p qismi tabiiy holda tog‘ va tog‘ oldi hududlarda o‘sadi. Ularning muhofazasi, introduksiyasi va manzarali bog‘dorchilikda keng qo‘llash dolzarb masalalardan biridir.