CHO'L O'SIMLIKLARINING MOLEKULYAR MOSLASHUV MEXANIZMLARINI O'RGANISH: https://doi.org/10.5281/zenodo.17245552 - Nosirova , Dildora; Oripova , E'zoza (International scientific and practical conference, 2025)
Cho‘l ekotizimlari o‘zining keskin iqlimiy sharoitlari – yuqori harorat, suv resurslarining cheklanganligi va tuproqning yuqori darajadagi sho‘rlanishi bilan tavsiflanadi. Ushbu sharoitlarda o‘suvchi o‘simliklar o‘ziga xos fiziologik, morfologik va molekulyar moslashuv mexanizmlariga ega. Ushbu maqolada cho‘l o‘simliklarining molekulyar darajadagi o‘zgarishlari va moslashuv mexanizmlari genetik, transkriptomik va metabolomik tadqiqotlar asosida tahlil qilindi. Natijalar cho‘l o‘simliklarining qurg‘oqchilik, yuqori harorat va sho‘rlanish kabi stress omillariga moslashishida muhim rol o‘ynovchi genlar, oqsillar va metabolitlar aniqlanganligini ko‘rsatdi. Ushbu ma’lumotlar fundamental biologiya uchun nazariy asos bo‘lish bilan birga, amaliy jihatdan qurg‘oqchilik va sho‘rlanishga chidamli ekinlarni yaratishda ham katta ahamiyatga ega.