AXBOROT TIZIMLARIDA DASTURIY TA’MINOT ARXITEKTURASI: DASTURIY TA’MINOT ARXITEKTURASINING TURLARI VA ULARNING AFZALLIKLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.14021148 - Razaqov , Zufarjon; Ravshanov, Elyor; Tog‘ayev , Mirjalol (Journal of International science networks, 2024)
Dasturiy ta’minot arxitekturasi bu tizimning umumiy tuzilmasini va uning komponentlari o‘rtasidagi bog‘lanishlarni aniqlovchi tushuncha bo‘lib, u dasturiy yechimlarning samaradorligini oshirishda muhim rol o‘ynaydi. Arxitektura turlari quyidagilarni o‘z ichiga oladi: monolitik arxitektura, xizmatga yo‘naltirilgan arxitektura (SOA), mikroxizmatlar arxitekturasi, qatlamli arxitektura va boshqalar. Har bir arxitektura turi turli xil dasturiy tizimlar uchun mos keluvchi afzalliklarni taqdim etadi. Masalan, monolitik arxitektura oddiy va yaxlit tuzilishga ega bo‘lib, kichik loyihalar uchun qulay hisoblanadi. Xizmatga yo‘naltirilgan arxitektura esa katta hajmdagi va murakkab tizimlar uchun mos keladi, chunki u modullararo aloqalarni mustahkamlash va ularni qayta ishlashni osonlashtiradi. Mikroservislar arxitekturasi esa kengaytiriluvchanlik va mustaqil rivojlantirish imkonini beradi. Ushbu ishda arxitektura turlarining afzalliklari va kamchiliklari hamda ular qanday dasturiy yechimlarni yaratishda qo‘llanilishi kerakligi haqida tahliliy fikrlar keltirilgan.