ZAYTUN DARAXTI (Olea europaea) DORIVOR XUSUSIYATLARI VA FARMASEFTIKADAGI O’RNI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15364676 - Bosimova , Sevara; Mamatqulova , Iroda (Journal of International science networks, 2025)
Zaytun daraxti (Olea europaea) qadimdan oziq-ovqat va dorivor manba sifatida qadrlanadi. Uning barglari, mevasi va yog‘i farmasevtikada keng qo‘llanilib, yurak-qon tomir kasalliklari, diabet va yallig‘lanish bilan bog‘liq holatlarni davolashda muhim ahamiyatga ega. Ushbu tezis zaytun daraxtining farmasevtikadagi o‘rnini tahlil qilib, uning turli kasalliklarni davolashdagi samaradorligini ko‘rsatadi.