BIG DATA TEXNOLOGIYALARNI IQTISODIYOTDA QO’LLANILISHI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15377642 - Rizaxonova , Mo‘tabarxon (Journal of International science networks, 2025)
Ushbu maqolada Big Data texnologiyalarining zamonaviy iqtisodiyotdagi o‘rni va ahamiyati yoritilgan. Big Data – katta hajmdagi ma’lumotlarni to‘plash, saqlash, qayta ishlash va tahlil qilish texnologiyasi bo‘lib, u turli sohalarda, xususan, iqtisodiyotda strategik qarorlar qabul qilishda muhim vosita sifatida xizmat qilmoqda. Maqolada ushbu texnologiyaning iqtisodiy jarayonlardagi qo‘llanilish yo‘nalishlari, jumladan, marketing, moliyaviy xizmatlar, ishlab chiqarish, logistika va davlat boshqaruvida samarali foydalanilishi misollar bilan tahlil etilgan. Shuningdek, Big Data’ning iqtisodiy samaradorlikni oshirish, xarajatlarni kamaytirish va bozor talablarini aniqlashdagi roli ham ko‘rib chiqilgan. Maqola oxirida texnologiyani joriy etishdagi mavjud muammolar va ularni hal etish yo‘llari haqida fikr yuritiladi.