ISHSIZLARNI IJTIMOIY HIMOYA QILISHNING ILMIY-NAZARIY ASOSLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15379559 - Qoraboyev , O‘rol (Journal of International science networks, 2025)
Ushbu maqolada men ishsizlik muammosining ijtimoiy-iqtisodiy oqibatlari, shuningdek, ishsizlarni ijtimoiy himoya qilish tizimining ilmiy-nazariy asoslarini chuqurroq o‘rganishga harakat qildim. Bugungi globallashuv va iqtisodiy tizimlarning transformatsiyasi sharoitida ishsizlik masalasi nafaqat iqtisodiy, balki ijtimoiy barqarorlik uchun ham dolzarb bo‘lib bormoqda. Aynan shuning uchun, men ijtimoiy himoya tushunchasini har tomonlama tahlil qilib, uning tarkibiy elementlari, davlat siyosatidagi o‘rni va ishsizlik darajasiga ta’siri haqida o‘z fikr-mulohazalarimni bayon qildim. Shuningdek, maqolada zamonaviy ijtimoiy himoya modellari, xalqaro tajriba va O‘zbekiston sharoitida mavjud tizimning takomillashtirilish yo‘llarini ham tahlil qilganman. Men uchun eng muhim jihat – bu tizimning inson manfaatlari bilan bog‘liqligini, adolatli va samarali ijtimoiy mexanizmlar orqali ishsizlarga yordam ko‘rsatish imkoniyatini ochib berish bo‘ldi.