AHOLINI IJTIMOIY HIMOYA QILISH TIZIMIDA TIBBIY SUG’URTANI RIVOJLANTIRISHNING XORIJ TAJRIBASI VA UNDAN O’ZBEKISTONDA SAMARALI FOYDALANISH YO’NALISHLAR: https://doi.org/10.5281/zenodo.15421132 - Nematova , Sevinch (Journal of International science networks, 2025)
Mazkur ilmiy ishda aholini ijtimoiy himoya qilish tizimida tibbiy sug‘urtaning o‘rni va ahamiyati chuqur o‘rganilib, rivojlangan va rivojlanayotgan davlatlar tajribasi asosida ushbu tizimni samarali tashkil etishning nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilingan. Xususan, Germaniya, Fransiya, Janubiy Koreya va Turkiya kabi davlatlarning sog‘liqni saqlash sohasidagi tibbiy sug‘urta modellarining tuzilmasi, moliyalashtirish manbalari, qamrov darajasi hamda fuqarolarga taqdim etiladigan xizmat sifati o‘rganilgan. Shuningdek, ushbu tajribalar asosida O‘zbekiston sharoitida ijtimoiy tibbiy sug‘urta tizimini bosqichma-bosqich joriy etish, moliyaviy barqarorlikni ta’minlash, xizmatlar sifatini oshirish va aholi qatlamlarini kengroq qamrab olish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari O‘zbekistonda sog‘liqni saqlash tizimini modernizatsiya qilish va fuqarolarning ijtimoiy himoyasini kuchaytirishda tibbiy sug‘urtaning salmoqli o‘rni borligini ko‘rsatadi.