ACHITQI ZAMBURUG’LARINING LABORATORIYA SHAROITIDA O’RGANISH USULLARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15449239 - Sag‘dullayeva , I.N; Sobirova , M.B; Oripova , E.R (Journal of International science networks, 2025)
Achitqi zamburug‘lari (Saccharomyces) — bir hujayrali eukaryot organizmlar bo‘lib, asosan Ascomycota bo‘limiga mansub. Ular tabiiy muhitda keng tarqalgan bo‘lib, oziq-ovqat sanoati, biotexnologiya, farmatsevtika va genetik tadqiqotlarda muhim ahamiyatga ega. Achitqi zamburug‘lari fermentatsiya jarayonlari orqali spirtli ichimliklar, non mahsulotlari, antibiotiklar va boshqa biotexnologik mahsulotlarning ishlab chiqarilishida asosiy rol o‘ynaydi. Tabiiy mahsulotlarga bo‘lgan talab ortib borayotgani sababli, mikroorganizmlardan, jumladan, achitqilardan yangi oziq-ovqat ingredientlari va qo‘shimchalar (masalan, rang beruvchilar, antioksidantlar va vitaminlar) ishlab chiqarish manbasi sifatida foydalanish tobora dolzarb bo‘lib bormoqda.