HAYOT UCHUN TA’LIM: FUNKSIONAL SAVODXONLIK VA MOLIYAVIY SAVODXONLIKNI RIVOJLANTIRISHNING AHAMIYATI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15494228 - Xidirnazarov , Azamat; Qarshiboyev , Shuxrat; Joʻraqulov , Ozodbek (Journal of International science networks, 2025)
Ushbu maqolada zamonaviy ijtimoiy-iqtisodiy muhitda funksional va moliyaviy savodxonlik tushunchalarining o‘zaro bog‘liqligi va ularni ta’lim tizimi orqali rivojlantirishning dolzarbligi tahlil qilinadi. Tadqiqot konstruktivistik ta’lim nazariyasi, Lev Vygotskiyning yaqin rivojlanish zonasi (ZPD) konsepsiyasi hamda Banduraning o‘z-o‘zini boshqarish nazariyasi asosida olib borilgan. Empirik tadqiqot natijalari funksional savodxonlikning o‘quvchilarning mustaqil fikrlash, tanqidiy tahlil va hayotiy muammolarni hal qilish ko‘nikmalari bilan uzviy bog‘liqligini ko‘rsatadi. Moliyaviy savodxonlik esa inson kapitalining bir qismi sifatida qaralib, shaxsiy farovonlik va makroiqtisodiy barqarorlikka ta’sir etuvchi muhim omil sifatida asoslanadi.