O'ZBEKISTONNING JAHON BOZORIGA INTEGRATSIYASI: MUAMMOLAR, IMKONIYATLAR VA RIVOJLANISH STRATEGIYALARI: https://doi.org/10.5281/zenodo.15349904 - Abdiraxmanova , Madina (Journal of International science networks, 2025)
O‘zbekistonning jahon bozoriga integratsiyalashuvi global iqtisodiy jarayonlarning ajralmas qismi hisoblanadi. Ilgari olib borilgan tadqiqotlar eksportni diversifikatsiya qilish, iqtisodiy liberallashtirish, investitsiya muhitini yaxshilash va savdoni rag‘batlantirish kabi masalalarga e’tibor qaratgan bo‘lsa-da, mamlakatning Jahon savdo tashkilotiga (JST) a’zo bo‘lishi, eksport sektorining transformatsiyasi va xalqaro savdo me’yorlariga moslashuvi yetarlicha yoritilmagan. Ushbu tadqiqot O‘zbekistonning global savdoda ishtirok etishiga to‘sqinlik qilayotgan asosiy omillarni aniqlash va ularni bartaraf etish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqishga qaratilgan. Tadqiqotda savdo ma’lumotlarining miqdoriy tahlili hamda xalqaro savdo bo‘yicha ekspertlarning sifatli baholari qo‘llanilgan. Asosiy natijalar shuni ko‘rsatadiki