O'ZBEKISTONDA TURIZMNI RIVOJLANTIRISH UCHUN RESTORAN BIZNESIDA MILLIY TAOMLARNI TARG'IB QILISH STRETEGIYALARI HAQIDA AYRIM MULOHAZALAR: https://doi.org/10.5281/zenodo.15395920 - Omonova , Gulmira; Mallayeva, E’tiborxon (Journal of International science networks, 2025)
Mazkur maqolada O‘zbekistonda turizm sohasini rivojlantirishda restoran biznesining o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Xususan, milliy taomlarni targ‘ib qilish orqali gastronomik turizmni rivojlantirish yo‘llari ilmiy-nazariy asosda ko‘rib chiqilgan. O‘zbekistonning o‘ziga xos milliy taomlari — osh, manti, norin, somsa, shurva va boshqa xalqona taomlar xorijiy turistlar uchun katta qiziqish uyg‘otishi ta’kidlanadi. Tadqiqot davomida milliy taomlarni xalqaro miqyosda samarali targ‘ib etish uchun restoran biznesida amalga oshirilishi zarur bo‘lgan strategiyalar ishlab chiqilgan. Ular qatorida gastronomik brending, ko‘p tilli menyu va xizmat ko‘rsatish, mintaqaviy taomlar xilma-xilligini taqdim etish, gastro-festivallar tashkil etish hamda raqamli marketing imkoniyatlaridan foydalanish kabi yo‘nalishlar ilgari surilgan. Shuningdek, zamonaviy marketing usullarining milliy madaniyatni saqlagan holda joriy etilishi orqali milliy qadriyatlar va madaniy merosni keng ommaga yetkazish imkoniyatlari yoritilgan. Maqolada turizm va restoran biznesi integratsiyasining O‘zbekiston iqtisodiy taraqqiyotidagi strategik roli tahlil qilinadi hamda muallif tomonidan amaliy tavsiyalar ishlab chiqiladi.