BIOLUMINESANS VA EKOLOGIK MUVOZANAT: https://doi.org/10.5281/zenodo.15381975 - Ergasheva , Elnura (Journal of International science networks, 2025)
Qorong‘ida porlayotgan o‘simliklarni olish istiqbollari olimlar va oddiy odamlarning tasavvurini o‘ziga jalb qiladi. Yorug‘lik emissiyasi genlarni ifodalashning foydali belgisi sifatida ishlab chiqilgan bo‘lsa-da, o‘simliklardagi bioluminesans tashqi tomondan ta’minlangan substratga bog‘liq bo‘lib qoldi. Prokariot genlarni ifodalash mexanizmining evolyutsion saqlanishi, avtonom yorug‘lik chiqarishga qodir bo‘lgan o‘simliklar hosil qiluvchi xloroplastlarda lyuks operonning olti genini ifodalashga imkon berdi. Ushbu ish prokariotlarning murakkab metabolik yo‘llarini qayta tiklanishi va o‘simlik xloroplastlarida ishlashi mumkinligini va transplazmatik o‘simliklar oddiy ko‘z bilan ko‘rinadigan yorug‘lik chiqarishi mumkinligini ko‘rsatadi.